Dariusz Miłek CCC

Dariusz Miłek wraca na stanowisko prezesa zarządu Grupy CCC, Marcin Czyczerski nowym prezesem zarządu Grupy Modivo

REKLAMA

W związku z finalizacją głębokiej zmiany modelu biznesowego Grupy CCC oraz wejścia w kolejną fazę transformacji Grupy Modivo, Spółki powołały nowych Prezesów Zarządów, których obszary specjalizacji najlepiej odpowiadają obecnym potrzebom obu organizacji. Dariusz Miłek, dotychczasowy Przewodniczący Rady Nadzorczej Grupy CCC, ponownie objął fotel Prezesa Zarządu, nadzorując dalszy rozwój marek CCC oraz HalfPrice. Pełniący tę funkcję przez ostatnie 4,5 roku Marcin Czyczerski, w nowej roli Prezesa Zarządu Grupy Modivo (wcześniej eobuwie.pl S.A.), będzie natomiast odpowiedzialny za zwiększenie skali działalności Spółki, poprawę jej rentowności i wprowadzenie na giełdę.

Dariusz Miłek prezesem zarządu CCC

– Kiedy w 2019 roku zaczynaliśmy zmianę modelu biznesowego, objąłem fotel Przewodniczącego Rady Nadzorczej Grupy CCC, aby móc w pełni poświęcić swoją uwagę strategicznym obszarom mającym największy wpływ na wzrost wartości firmy – takim jak produkt czy rozwój linii biznesowych. W tym czasie stery Grupy przejął Marcin Czyczerski – jeden z najlepszych specjalistów w obszarze transformacji biznesu. I to był bardzo dobry krok. Razem, koncentrując się na obszarach zgodnych z naszymi najmocniejszymi kompetencjami, poprowadziliśmy Zespół w kierunku omnichannelowości zwiększając przy tym jej ofertę o dwie nowe linie biznesowe. Co więcej, zrobiliśmy to w bardzo trudnym czasie dla rynku handlu – powiedział Dariusz Miłek, Prezes Zarządu Grupy CCC

– Dziś jesteśmy nowoczesną, digitalową, odpowiadającą na potrzeby Klientów organizacją, która konsekwentnie rozwija się zgodnie ze strategią biznesową. To też zupełnie inne miejsce niż 4 lata temu – stąd propozycja objęcia nowych stanowisk. Chcemy bowiem w każdym momencie robić to, na czym najlepiej się znamy, a przez to efektywnie wspierać organizację. Ja wracam do bezpośredniego, operacyjnego zarządzania silnym, nowoczesnym CCC i HalfPrice. Wraz z Zespołem będziemy dalej konsekwentnie skupiali się na rozwoju produktu i ekspansji szyldów. Marcin natomiast poprowadzi eobuwie.pl i Modivo – biznes z ogromnym potencjałem na przyszłość, w czasie pełnym wyzwań dla branży multibrand e-commerce. Jestem pewien, że pod jego kierownictwem Grupa Modivo wróci do swoich najlepszych rentowności i umocni pozycję lidera sprzedaży online w CEE – dodał.

Zmiany w Grupie Modivo

Objęcie funkcji Prezesów Zarządów przez Dariusza Miłka i Marcina Czyczerskiego towarzyszy zmianom na poziomie Rad Nadzorczych. W czerwcu br. odbędzie się Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, na którym powołani zostaną nowi członkowie Rady Nadzorczej Grupy CCC, a także wybrany zostanie jej nowy Przewodniczący. W związku z objęciem roli Prezesa Zarządu Grupy Modivo, Marcin Czyczerski ustąpił natomiast z Rady Nadzorczej Grupy Modivo, której Przewodniczącym pozostaje Dariusz Miłek.

– Ostatnie lata w Grupie były bardzo intensywne, ale mam poczucie dobrze wykonanej pracy. Od 2017 roku potroiliśmy nasze przychody, a udział sprzedaży online wzrósł z niecałych 10%, do poziomu ponad 50%. Dzięki nowym inwestycjom w off-price i marketplace, rynek adresowalny Grupy jest obecnie kilkukrotnie większy. To dziś dobrze poukładana, nowoczesna organizacja, która posiada cztery mocne szyldy, korzystające w pełni ze swoich synergii. Grupa sukcesywnie odbudowuje rentowność po licznych zawirowaniach otoczenia biznesowego, które towarzyszyły jej transformacji. Jestem przekonany, że przy znormalizowanych warunkach na rynku handlu, już w najbliższych kwartałach pokaże ona w pełni swoją siłę. Po czterech latach za sterami Grupy CCC jako Prezes i w sumie sześciu w jej Zarządzie, podejmuję się kolejnych, bardzo ciekawych, ambitnych zadań. Jestem bardzo wdzięczny za powierzenie mi roli Prezesa Zarządu Grupy Modivo – stanowi to dla mnie dowód zaufania, za który dziękuję – mówi Marcin Czyczerski, Prezes Zarządu Grupy Modivo – Grupa Modivo to dynamiczna, wysoce innowacyjna i perspektywiczna organizacja. Z poziomu Rady Nadzorczej miałem przyjemność dogłębnie ją poznać i współtworzyć jej strategię rozwoju. Bardzo cenię Zespół Grupy Modivo i ogromnie cieszę się, że będziemy razem współpracować. Przed nami bowiem ważne zadania – podniesienie efektywności kapitałowej, powrót do najlepszych rentowności, dokończenie transformacji technologicznej i IPO, na które wszyscy czekają. Wiem jak ogromna siła drzemie w tym biznesie.

Damian Zapłata, pełniący dotychczas rolę Prezesa Zarządu Grupy Modivo, pozostaje jej akcjonariuszem i z tego poziomu będzie dalej wspierał organizację w jej dalszym rozwoju, szczególnie w zakresie funkcjonalności marketplace.

– Nieustająco wierzę w Grupę Modivo, bardzo jej kibicuję i wspieram. Dzięki inwestycji w technologie i nową platformę, marketplace oraz sieć logistyczną, Spółka jest dobrze przygotowana do dalszego rozwoju. To organizacja z ogromnym potencjałem i fantastycznym Zespołem – mówi Damian ZaplataMarcin to świetny lider, bardzo dobrze znający organizację. Jestem przekonany, że z sukcesem będzie kontynuował transformację Grupy Modivo, konsekwentnie poszerzając jej udziały w rynku, a także wzmacniając synergie w ramach Grupy oraz rozwój jej omnichannelowości.

Przeczytaj też: Marcin Czyczerski “Wierzę, że za nami najtrudniejszy w tym roku kwartał”. Wyniki finansowe Grupy CCC

Zdjęcie główne: mat. prasowe

FASHION BIZNES