Dawno już minęły czasy, kiedy polska kawa kojarzyła się z zalewajką w szklance z koszyczkiem. Od dłuższego czasu na polskim rynku kawy pojawiło się kilka silnych palarni, które serwują amatorom kawy ziarna najlepszej jakości. Jak rozpoznać dobre ziarno? Kawa jakości specialty charakteryzuje się najwyższą dbałością o proces przygotowania kawy — od sadzonki aż po filiżankę. Kawy specialty to ziarna, które uzyskały 80 na 100 punktów w skali jakości ocenianej przez wyspecjalizowanych testerów zwanych Q-Graderami.
Materiał sponsorowany
Kawowe herezje czyli HERESY
Heresy to jedna z młodszych polskich palarni założona przez wyjątkowy duet — Karolinę Kosno i Piotra Jeżewskiego, którzy swoje wieloletnie doświadczenie w kawie przelali na projekt własnej palarni, która zdążyła nieźle zatrząść polskim światkiem kawy. Palą wyjątkowe, nietuzinkowe kawy, wyłącznie najwyższej jakości (znajdziecie tam tylko kawy, które uzyskały 86 punktów) i jednocześnie nie boją się kontrowersji — parzenia kawy na oko, wrzątkiem (to akurat powinna być norma!) czy zrobienia Robusty specialty.
Z Norwegii do Bydgoszczy – Audun Coffee
Mistrz świata w paleniu kawy — Auduna Sørbotten, tworzy w Bydgoszczy wyjątkowe miejsce, skąd na całą Polskę rozjeżdża się jego wyjątkowa kawa specialty w nordyckim stylu. Idealna zarówno do kawiarni, jak i do domu. Jego Brazylia Fazenda Miaki pod przelew pozostaje naszym bestsellerem — to idealna kawa na początek przygody z kawą dobrej jakości.
HAYB – how are you brewing?
Niezależnie od tego jak parzysz kawkę — w przelewie, dripie czy Chemexie, HAYB ma dla Ciebie kawę na każdą okazję. HAYB tworzy serię codziennych przelewów — Się Przelewa — które są przykładem na to, że można palić dobrą kawę w rozsądnej cenie i cieszyć się specialty nie tylko od święta.
Nie takie ciężkie ziarno do zgryzienia – Hard Beans
Palarnia kawy specialty prosto z Opola, stworzona w wyniku naturalnego rozwoju pasji do kawy i prowadzenia kawiarni przez Krzysztofa Barabosza i Artura Poradę. Wyłącznie dobra kawa, pod przelew, pod espresso, każdy znajdzie coś dla siebie.
Kawa prosto z laboratorium – CoffeeLab
Jaki jest przepis na idealną palarnię? Wystarczy znaleźć kawowych pasjonatów i dorzucić do tego różnorodne ziarna. CoffeeLab niestrudzenie przedstawia kawoszom szeroką ofertę ziaren pod metody przelewowe, do espresso oraz oferuje na stałe kawę bezkofeinową. Jeśli szukacie ziaren do parzenia w domu, koniecznie zwróćcie uwagę na serie BrewLab, którą wyróżnia nie tylko to, że jest to naprawdę dobra kawa, ale także niebanalna szata graficzna.
Polska scena kaw ziarnistych speciality jest niezwykle różnorodna i ma do zaoferowania kawy, które zachwycają smakiem i aromatem. W Coffeedesk znajdziecie wybór kaw ziarnistych z najlepszych polskich palarni, które specjalizują się w kawie najwyżej jakości.
Przeczytaj również: Możesz zostać gwiazdą kampanii Marca Jacobsa. Musisz tylko spełnić konkretny warunek!