Maison Guerlain – najstarszy dom perfumiarstwa na świecie – oraz warszawska cukiernia Lukullus z tradycją od 1946 roku stworzyły projekt, który łączy zmysł smaku i zapachu w jedno doznanie. Od 23 maja w dwóch lokalizacjach stolicy można skosztować lodów, których nuty smakowe zostały skomponowane jak prawdziwe perfumy.
Polecane wideopodcasty:
Wspólne dziedzictwo Guerlain i Lukullus
Współpraca Guerlain i Lukullus wyrasta z głębokiego poszanowania dziedzictwa. W Maison Guerlain już piąte pokolenie rodziny komponuje zapachy, korzystając z najcenniejszych naturalnych surowców sprowadzanych z całego świata. W cukierni Lukullus, którą prowadzi trzecie pokolenie założycieli, wciąż wykorzystuje się własnoręcznie wytwarzane półprodukty oraz historyczne receptury wzbogacane francuskim sznytem.
Wspólnym mianownikiem obu marek jest także sztuka – perfumiarze Guerlain współpracują ze światowej klasy artystami przy tworzeniu kolekcjonerskich flakonów, a Lukullus słynie z perfekcyjnie zaprojektowanych witryn i opakowań, które podkreślają piękno każdego deseru. Zarówno perfumy, jak i słodkości powstają tu bez drogi na skróty, z dbałością o każdy detal.
Przeczytaj także: Chanel z nowym butikiem w Polsce. To pierwsza lokalizacja poza Warszawą
Trzy smakowe wariacje inspirowane zapachami
Nowe luksusowe lody Guerlain x Lukullus odzwierciedlają olfaktoryczne kompozycje francuskiego domu perfum. W ofercie znalazły się m.in. wariant cytrusowo-kwiatowy inspirowany Eau de Guerlain, waniliowo-bursztynowy przywołujący zmysłowość Shalimar oraz zielono-herbaciany, który nawiązuje do energetycznej kolekcji Aqua Allegoria. Każdy kęs przywołuje określone akordy zapachowe, pozwalając gościom doświadczyć perfum nie tylko węchem, lecz również smakiem.
Gdzie spróbować lodów Guerlain x Lukullus?
Premiera deserów w Warszawie to wydarzenie obowiązkowe dla miłośników perfum, rzemieślniczych słodkości i nowinek kulinarnych. Oferta jest limitowana czasowo, co dodatkowo podkreśla ekskluzywny charakter projektu. Jeśli chcesz przekonać się, jak smakuje zapach, odwiedź Lukullusa na Powiślu lub w Westfield Mokotów i daj się ponieść symfonii aromatów oraz smaków, które redefiniują pojęcie luksusu w gastronomii.
Przeczytaj również: Najmodniejsze restauracje w Warszawie w czerwcu 2025
