Postanowienia noworoczne często opierają się na zrzuceniu zbędnych kilogramów, ćwiczeniach fizycznych czy poprawieniu własnej sytuacji finansowej. Nie ma w tym nic złego, jednak w 2019 roku warto pójść o krok dalej i zaplanować postanowienie, które wpłynie pozytywnie nie tylko na nasze życie, ale także na planetę. Niech styl życia nieszkodliwy dla środowiska stanie się naszym nawykiem, a następnie codziennością. Sprawdźcie, jak być bardziej eko w 2019 roku.
Ogranicz używanie plastiku
Z badań wynika, że światowa produkcja tworzyw sztucznych wynosi 311 mln ton. Roczne zapotrzebowanie na plastik w Polsce to aż 3 mln ton. Mimo zatrważającego wyniku, nadal jesteśmy w stanie ograniczyć użycie tego tworzywa. W jaki sposób? Najprostszą drogą jest wybieranie produktów niepakowanych w tworzywa sztuczne. Na sklepowych półkach z łatwością można zauważyć produkty spożywcze w zbędnych opakowaniach. Czy owoce i warzywa naprawdę muszą być sprzedawane na styropianowej tacce owiniętej folią? Nie podejmuj pochopnych decyzji zakupowych i kupuj rozsądnie.
Do kawiarni z własnym kubkiem
Ciepła kawa w drodze do pracy do kuszące rozwiązanie, szczególnie w zimowym okresie roku. Ponadto coraz więcej miejsc oferuje aromatyczny napój na wynos, a co za tym idzie, wzrasta zużycie plastikowych pokrywek i jednorazowych kubków. Pokryty cienką warstwą folii papier używany w kubkach zwykle nie nadaje się do ponownego przetworzenia i wiele firm w ogóle nie próbuje poddawać ich recyklingowi. Znajdź w okolicy kawiarnię, do której będziesz mógł przyjść z własnym kubkiem termicznym albo przygotuj napój zanim wyjdziesz z domu. Pomożesz zarówno planecie, jak i swoim oszczędnościom.
Ekologiczne podróże
Porzucenie samochodu na rzecz roweru w codziennej drodze do pracy to najlepszy krok ku ekologicznemu stylu życia. Nie każdy ma jednak duszę sportowca czy dogodną drogę do pracy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by korzystać z miejskiego transportu publicznego. Warto zainwestować w bilet miesięczny i podliczyć, jak dużo można zaoszczędzić, rezygnując z samochodu. Ponadto, coraz więcej miast w Polsce wprowadza ekologiczne autobusy elektryczne. Gdy wybieramy się w dłuższą podróż, gdzie rower czy komunikacja miejska się nie sprawdzą, w dalszym ciągu możemy zrobić coś dobrego dla środowiska. Carpooling, czyli wspólne podróżowanie to świetna opcja dla eko podróżnika. Polega na tym, iż kierowca udostępnia wolne miejsce w swoim samochodzie innym osobom, które dorzucają się do kosztów podróży. Dobre towarzystwo, mniejsze koszty i wsparcie dla planety gwarantowane.
Ogranicz spożywanie mięsa
O tym, że wegetarianizm służy zdrowiu powiedziano już wiele, ale nie wszyscy wiedzą, że dieta bez mięsa jest zbawienna dla naszej planety. Badania wykazały, że hodowla zwierząt przyczynia się do erozji gleby, pustynnienia i ograniczania obszaru lasów. ONZ uznało, że hodowla zwierząt najprawdopodobniej w największym stopniu odpowiada za zanieczyszczenia wód na świecie. Rezygnacja z mięsa może mieć o wiele lepszy wpływ na stan wód na Ziemi niż zakręcanie kranu podczas mycia zębów. Kolejny raport ONZ dowiódł, że hodowla zwierząt powoduje efekt cieplarniany w większym stopniu niż wszystkie inne formy transportu łącznie. Ponadto obszary hodowli są w dużym stopniu powiększane
poprzez wycinkę lasów deszczowych, co jeszcze bardziej zwiększa negatywny wpływ hodowli zwierząt na środowisko.
Nie marnuj żywności
Wyrzucając żywność, marnujemy nie tylko własne pieniądze, ale energię i środki potrzebne do jej wyprodukowania. Na całym świecie obecny jest głód, a w samej Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Z drugiej strony w naszym kraju marnuje się aż 9 milionów ton jedzenia, a powodem często jest brak nawyku planowania, przechowywania i właściwego gospodarowania żywnością. Jak nauczyć się dobrego nawyku nie marnowania żywności? Po pierwsze planuj zakupy. Ułóż jadłospis na cały tydzień dopasowany, spisz listę koniecznych rzeczy i konsekwentnie się jej trzymaj. Uważaj na promocje i nie kupuj impulsywnie tego, co na pewno się nie przyda. Po drugie, przetwarzaj żywność, nie traktuj resztek jak śmieci, tylko spróbuj obudzić w sobie kreatywność i wykorzystywać każdy produkt w całości. Na koniec pamiętaj o podstawach recyklingu i oddziel od siebie odpadki, jak szkło i papier, które mogą być poddane recyklingowi.
Zapomnij o plastikowych słomkach
W Polsce istnieje około 70 tysięcy lokali gastronomicznych i prawie w każdym z nich na barze znajdziemy nielimitowaną ilość słomek. Podsumowując obliczenia, eksperci udowodnili, że w naszym kraju używamy ich aż 3 mln dziennie. Francja jest pierwszym krajem, który ze względu na ochronę środowiska, od 2020 roku całkowicie zakaże używania plastikowych sztućców, kubków i talerzyków. Wszystkie jednorazowe naczynia będą musiały być wytworzone z naturalnych materiałów i nadawać się do kompostowania. U nas coraz częściej w lokalach nie spotkamy już plastikowych słomek, ale na pewno zdarzy Ci się jeszcze z nimi zetknąć. Warto być wtedy przygotowanym i mieć przy sobie ekologiczną wersję metalową, papierową lub słomianą.