noSlotData
noSlotData
noSlotData
REKLAMA
noSlotData

Miejsce, którego nie zapomnisz: Krowarzywa

REKLAMA
noSlotData
Jeśli kiedykolwiek myślałeś, że zdrowy fast-food nie istnieje – byłeś w błędzie! W samym centrum Warszawy, a dokładniej przy rogu Hożej i Marszałkowskiej mieści się lokal, który jest punktem obowiązkowym dla wszystkich wegan i miłośników burgerów. Mowa o restauracji „Krowarzywa”. Jak sama nazwa wskazuje – krowa będzie cała, a Ty najedzony!
Krowarzywa, Fot. Instagram
Krowarzywa, fot. Instagram
 
Skromna, ale ruchliwa uliczka, godzina 16:00. Z oddali widać kolejkę ludzi wychodzącą na chodnik. W rękach albo burgery, albo smoothie. Weganie, mięsożercy, turyści, emeryci. Choć to miejsce wegańskie – przyciąga każdego. Mały lokal, w tle leci orientalna muzyka. Stoję w kolejce, przyglądając się ludziom odbierającym burgery – aż trudno uwierzyć, że chociaż jeden z nich mógłby mi nie smakować. Przede mną kredowa tablica, a do wyboru: Tofex, Cieciorex, Jaglanex, Warzywex, Seitanex i… burger tygodnia. Wybór ciężki, więc dopytuję o skład każdego z nich. Dostaję odpowiedź: „Jak same nazwy wskazują Tofex jest z tofu, Cieciorex z cieciorki, Jaglanex z kaszy jaglanej, Warzywex z warzyw, a Seitanex z pszenicy”.
Wybieram Jaglanex’a. „Jakie sosy?” Wpatruję się w tablicę i decyduję na koperkowy i pomidorowy. Dostaję numerek na kartce z odbitą pieczątką śmiesznej, graficznej krowy.
Krowarzywa, fot. Instagram
Krowarzywa to nie tylko burgery. Na tablicy widnieją jeszcze: zdrowe smoothies owocowo-warzywne na mleku sojowym, ciasta bezglutenowe, kawa fair trade i kompot. Wszystko wegańskie i ekologiczne.
Po dziesięciu minutach odbieram burgera. Podany wygląda smakowicie. Każdy składnik jest świeży, bułka chrupiąca. Ledwo co udaje mi się go zjeść – jest tak duży, że nasyci każdego. Mimo, że nie jestem wegetarianką, dawno nie jadłam czegoś tak dobrego.
Ceny adekwatne do konkurencji – burgery od 13 do 16 zł. Miejsce ciekawe i warte odwiedzin. Obsługa miła, burgery wyśmienite. Czego chcieć więcej?!
Krowarzywa, Fot. Instagram
Krowarzywa, fot. Instagram
Autor: Karolina Wójcik
REKLAMA
noSlotData
REKLAMA
noSlotData

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

FOOD

REKLAMA
noSlotData
noSlotData
noSlotData
REKLAMA
noSlotData

Newsletter

FASHION BIZNES