Fundacja Louis Vuitton w nowej, kolorowej odsłonie

829
źródło: fondationlouisvuitton.fr

Stojący we francuskim Lasku Bulońskim obiekt, będący Muzeum Fundacji Louisa Vuittona, już niebawem zmieni swój wygląd. 

Zaprojektowany przez amerykańskiego architekta Franka Gehry nietuzinkowy budynek w kształcie żaglowca stał się miejscem rozpowszechniania sztuki współczesnej. W muzeum prezentowane są nie tylko dzieła autorstwa domu mody Louis Vuitton, ale także prace innych artystów promowanych przez fundację.

Ekspresyjną budowlę, pokrytą 3600 szklanymi taflami, Gehry zaprojektował na zlecenie francuskiego miliardera i kolekcjonera sztuki Bernarda Arnault (od 1989 roku także właściciela koncernu LVHM).

Za kilka dni budynek, za sprawą francuskiego artysty Daniela Burena, przejdzie kolorową metamorfozę. Buren, tworząc autorską instalację o nazwie L’Observatoire de la Lumière (z fr. obserwatorium światła), pokryje zewnętrzną fasadę budynku kolorowymi filtrami. Na pierwszy rzut oka całość przypominać będzie znany i kojarzony z marką LV motyw szachownicy. Jak podaje brytyjski „The Guardian” konstrukcja będzie tymczasowa.

Bernard Arnault, prezes Fundacji Louis Vuitton, zaznaczył, że ten wspaniały i niezwykle inspirujący projekt Daniela Burena powstał w wyniku realnego dialogu z Frankiem Gehry. 

Jak Wam się podoba nowy image fundacji LV? Dla porównania:

PRZED:

PO:

Autor: Aga Jaroszewska

PODZIEL SIĘ